środa, 24 października 2012

Buraczkowe placki w sosie z pieczarek i brukselki.

Ostatnio na naszym stole tak rzadko gosci mieso, ze tylko czekam az moj chlopak zapyta: ej, zostalismy wegetarianami? Ale coz poradzic, kiedy tyle fantastycznych dan da sie wyczarowac z warzyw i owocow. Ja osobiscie jestem jak najbardziej roslinozerna i pewnie gdyby nie Marek juz dawno wykluczylabym mieso ze swojej diety. (no moze poza kurczakiem ) 
Dzisiaj na naszym stole kroluje buraczkowy roz w towarzystwie brukselkowej zieleni.


Skladniki:
Placki:
3 obrane i ugotowane buraki
1 jajko 
1.5 szklanki maki
1/5 szklanki mleka 
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Olej

Sos:
200 g pieczarek
200 g brukselki
Swieza natka pietruszki
120 g smietany 18%
Sol 
Pieprz

Buraki obieramy i gotujemy. Studzimy. W misce mieszamy make, melko, jajko, proszek do pieczenia i szczypte soli. Dodajemy starte na najmniejszych oczkach tarki buraki. Mieszamy. Ciasto powinno byc geste, podobne do tego na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej i lyzka nakladamy ciasto na placki. Pieczemy z obu stron.

Brukselke gotujemy w osolonej wodzie, az bedzie miekka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.  Wrzucamy do woka i dusimy. Dodajemy brukselke i pocieta drobno pietruszke. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa beda juz miekkie dodajemy smietane, Mieszamy i dusimy jeszcze przez moment. 



6 komentarzy:

  1. Jakie pyszności:) i milkaaa widzę ją:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszne musze sprobowac takich kiedys:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś drożdżowe buraczane i były świetne, dlatego tych też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite!! Kolorystka z Ciebie, nie da się ukryć ;)

    OdpowiedzUsuń