Dzisiaj na naszym stole kroluje buraczkowy roz w towarzystwie brukselkowej zieleni.
Skladniki:
Placki:
3 obrane i ugotowane buraki
1 jajko
1.5 szklanki maki
1/5 szklanki mleka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Olej
Sos:
200 g pieczarek
200 g brukselki
Swieza natka pietruszki
120 g smietany 18%
Sol
Pieprz
Buraki obieramy i gotujemy. Studzimy. W misce mieszamy make, melko, jajko, proszek do pieczenia i szczypte soli. Dodajemy starte na najmniejszych oczkach tarki buraki. Mieszamy. Ciasto powinno byc geste, podobne do tego na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej i lyzka nakladamy ciasto na placki. Pieczemy z obu stron.
Brukselke gotujemy w osolonej wodzie, az bedzie miekka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do woka i dusimy. Dodajemy brukselke i pocieta drobno pietruszke. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa beda juz miekkie dodajemy smietane, Mieszamy i dusimy jeszcze przez moment.
Jakie pyszności:) i milkaaa widzę ją:)
OdpowiedzUsuńhaha jest i milka, nie da sie ukryc :)
UsuńMuszę zrobić takie placuchy :)
OdpowiedzUsuńmmm pyszne musze sprobowac takich kiedys:))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś drożdżowe buraczane i były świetne, dlatego tych też chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite!! Kolorystka z Ciebie, nie da się ukryć ;)
OdpowiedzUsuń