środa, 14 sierpnia 2013

Kurczak curry inaczej.

Ten wpis dedykuję zdecydowanie mojej przyjaciółce Pączi, gdyż nie ma na świecie pewnie lepszego eksperta od kurczaka curry niż ona. ;) 


Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego
Mała puszka kukurydzy
Torebka ryżu
1 kostka rosołowa
2-3 łodygi selera naciowego
2 łyżki curry (medium)
Tymianek
Kurkuma
Łyżka masła
Sól 


Jogurt naturalny łączymy z curry i tymiankiem i mieszamy. Jeśli ktoś woli mocniejszy smak curry, proponuję dodać więcej przyprawy. Kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Marynujemy mięso w przyprawionym jogurcie  i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Cebulkę kroimy drobno i szklimy na maśle. Na patelnię dodajemy pokrojonego selera i kukurydzę. Posypujemy delikatnie kurkumą i solą. Na koniec dodajemy kurczaka z marynatą i dusimy przez kolejne 10min. Łączymy z ryżem i podajemy. 




1 komentarz: