Skladniki:
Ok. 15 sztuk makaronowych muszli (conchiglioni)
2 duze cukinie
1 mala cebula
Oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
Sol
Pieprz
Zolty ser
Sos:
Puszka pomidorow bez skorek
2 nieduze swieze pomidory
Bazylia
1 papryczka chilli
Sol
Pieprz
Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu, tak zeby byl al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygniecia. Cebule drobno kroimy i szklimy na patelni. Cuknie scieramy na najmniejszych oczkach tarki i wrzucamy na patelnie do zeszklonej cebulki. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Dodajemy sol i pieprz i smazymy do zmiekczenia sie cukinii.
Przygotowujemy sos. Swieze pomidory wyparzamy i pozbawiamy skorki. Tniemy w kostke i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pomidory z puszki. Drobno kroimy papryczke chilli i dorzucamy na patelnie. Dodajemy sol, pieprz i bazylie. W czasie kiedy sos sie pichci faszerujemy cukinia muszle.
Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy najpierw sos pomidorowy, a potem ukladamy muszle. Calosc posypujemy startym serem i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200* na ok. 7-8 minut.
ze cukinia obrzydliwa? mlody nie wie, co dobre :) musi byc smaczne, moze wyprobuje niedlugo
OdpowiedzUsuńmmmmm... pyszniutko!
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam faszerowane muszle!
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) wszystkie składniki uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńTakie makarony uwielbiam. Świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie nadziewane muszle, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pomysłowe propozycje ,myślę że wypróbuję;)
OdpowiedzUsuń