czwartek, 18 października 2012

Pomidorowe muszle makaronowe (Conchiglioni) faszerowane cukinią.

To danie na naszym stole wyladowalo podczas wakacyjnej wizyty mojego 15-letniego brata. Mlody oczywiscie poczatkowo jeczal i marudzil, ze "cukinia obrzydliwa", ze "zielone to on nie zje" ale mimo wszystko zjadl i danie automatycznie zaskarbilo sobie jego podniebienie.  



Skladniki:
Ok. 15 sztuk makaronowych muszli (conchiglioni)
2 duze cukinie
1 mala cebula
Oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
Sol
Pieprz
Zolty ser

Sos:
Puszka pomidorow bez skorek
2 nieduze swieze pomidory
Bazylia
1 papryczka chilli
Sol
Pieprz

Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu, tak zeby byl al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygniecia. Cebule drobno kroimy i szklimy na patelni. Cuknie scieramy na najmniejszych oczkach tarki i wrzucamy na patelnie do zeszklonej cebulki. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Dodajemy sol i pieprz i smazymy do zmiekczenia sie cukinii. 
Przygotowujemy sos. Swieze pomidory wyparzamy i pozbawiamy skorki. Tniemy w kostke i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pomidory z puszki. Drobno kroimy papryczke chilli i dorzucamy na patelnie. Dodajemy sol, pieprz i bazylie. W czasie kiedy sos sie pichci faszerujemy cukinia muszle. 
Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy najpierw sos pomidorowy, a potem ukladamy muszle. Calosc posypujemy startym serem i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200* na ok. 7-8 minut.



7 komentarzy:

  1. ze cukinia obrzydliwa? mlody nie wie, co dobre :) musi byc smaczne, moze wyprobuje niedlugo

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie :) wszystkie składniki uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie makarony uwielbiam. Świetnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie nadziewane muszle, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie pomysłowe propozycje ,myślę że wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń