piątek, 19 października 2012

Cynamonowo- miodowe tosty francuskie z brzoskwinią i angielska jesień.


Za oknem szaro i buro, a mi wyjątkowo udało zwlec się z łóżka na śniadanie. Pierwszą myślą po otworzeniu lodówki było "hmm... zjedzmy coś jesiennego".... 


 

Składniki na 1 porcje:
2 kromki tostowego chleba lub innego pieczywa
1 jajko
2-3 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu z brzoskwiń w puszcze
2 łyżki cynamonu
1 połówka brzoskwini z puszki
Ulubiony dżem
 Olej

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. W miseczce rozbijamy i roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko, miód, brzoskwiniowy syrop i cynamon i dokładnie mieszamy. W powstałej mieszance z obu stron dokładnie namaczamy kromki chleba. Wkładamy je na patelnię i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty. Podajemy z pokrojoną połówką brzoskwini i ulubionym dżemem (ja wybrałam pomarańczowy, ponieważ świetnie współgra z pozostałymi składnikami) najlepiej w towarzystwie pysznej kawy z dodatkiem cynamonu.




12 komentarzy:

  1. uwielbiam francuskie tosty! u mnie tez szaro, buro i zimno

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie godne mistrza. O, chciałabym, żeby ktoś mi przyniósł takie tosty do łóżka... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne śniadanko prosto do łóżka! lepiej być nie może :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O genialne, będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. odwiedź Polskę, tu piękna złota jesień ;) cudne francuskie tościki!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi narobiłaś smaka!!! A właśnie zjadłam kolację :( ale jutro na śniadanko będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają mega smakowicie :) fajny kubek swoją drogą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadłabym.. :)


    zapraszam również do mnie na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń