środa, 17 października 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i porem.

W moim rodzinnym domu glabki zawsze podawalo sie z ryzem i miesem mielonym w towarzystwie sosu pomidorowego. Ja jak to ja postawnowilam jednak zmodyfikowac nieco recepture i sprawdzic "co z tego wyjdzie?". Wyszlo smakowicie.
Aczkolwiek juz dawno pogodzilam sie z faktem, ze tak pysznych golabkow jak moja babcia nie robi nikt na swiecie. 
Z pozdrowieniami dla mojej kochanej babci Basi :* w nadziei, ze kiedys dorownam jej w golabkowym kunszcie... o pierogowym nie wspominajac.....  

Skladniki:
1 glowka kapusty
200 g miesa mielonego
1 torebka kaszy gryczanej
Pol duzego pora
Mala cebula
Sol 
Pieprz
Suszona pietruszka

Sos:
3/4 puszki koncentratu pomidorowego
2 duze pomidory
Kostka roslowa
Lyzka smietany 12%
Sol 
Pieprz 
Cukier

Kasze gryczana gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu. Z kapusty wydrazamy twardy srodek. Kapuste gotujemy w osolonej wodzie i nastepnie odzielamy jej liscie. Cebulke i pora podsmazamy na masle. Ugotowana kasze laczymy z surowym miesem mielonym i podmazonymi warzywami. Dodajemy sol, pieprz i suszona pietruszke. Na kazdy lisc kapusty kladziemy po lyzce farszu i zawijamy. Podpowiem, ze jesli wlokna kapusty sa malo elastyczne i twarde, mozemy ubic je lekko tluczkiem. 
Na dno garnka wlewamy niewielka ilosc wody i odrobine oleju. Ukladamy kilka lisci kapusty. Nastepnie wkladamy po kolei zawiniete golabki. 
Sos: na patelnie wlewamy odrobine wody i wrzucamy kostke rosolowa. Dodajemy pokrojone w kostke, obrane ze skorki pomidory. Nastepnie dodajemy koncentrat i mieszamy. Dodajemy sol, pieprz i lyzke cukru. Na koniec dodajemy smietane. Wszystko razem mieszamy i zalewamy tym gar z golabkami.
 Pozostawiamy wszystko na wolnym ogniu na okolo godzine. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz