niedziela, 18 sierpnia 2013

Bułeczki cynamonowe.

Oczywistym jest, że kiedy na kuchennym polu spotkają się dwie kury domowe dojść musi do... wypieków. Z tego miejsca serdecznie pozdrawiam Martynę i jej piekarnik. ;) Z początku planowałyśmy upiec letnie, owocowe ciasto, ale po dłuższych poszukiwaniach inspiracji i wybrzydzaniu, postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki. Przepis na nie jest bardzo prosty, a smakują przepysznie. 


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
3 łyżeczki suszonych drożdży
Szczypta soli

Nadzienie:
70 g roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
Pół szklanki rodzynek
Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

+Jajko

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. Następnie wlewamy do niej ciepłe mleko i roztopione masło. Mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić. Ciasto formujemy w kulę i przykrywamy folią. Odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło na nadzienie. Dodajemy do niego cynamon i cukier i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części.Każdą z nich rozwałkowujemy i napełniamy nadzieniem. Najpierw smarujemy dokładnie roztopionym masłem z cynamonem i cukrem, a następnie posypujemy orzechami i rodzynkami. Całość zawijamy w roladę i kroimy w paski o grubości ok. 2 cm. Tak pocięte ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. 
Plasterki ciasta układamy na blasze w odległości ok 2 cm od siebie. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią. 






2 komentarze:

  1. Omojbosz. Narobilas mi ochote na taka bule.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne <3 Pozdrawiam :))
    Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń