Składniki:
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
3 łyżeczki suszonych drożdży
Szczypta soli
Nadzienie:
70 g roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
Pół szklanki rodzynek
Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
+Jajko
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. Następnie wlewamy do niej ciepłe mleko i roztopione masło. Mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić. Ciasto formujemy w kulę i przykrywamy folią. Odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło na nadzienie. Dodajemy do niego cynamon i cukier i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części.Każdą z nich rozwałkowujemy i napełniamy nadzieniem. Najpierw smarujemy dokładnie roztopionym masłem z cynamonem i cukrem, a następnie posypujemy orzechami i rodzynkami. Całość zawijamy w roladę i kroimy w paski o grubości ok. 2 cm. Tak pocięte ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Plasterki ciasta układamy na blasze w odległości ok 2 cm od siebie. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut, do momentu aż się ładnie zarumienią.
Omojbosz. Narobilas mi ochote na taka bule.
OdpowiedzUsuńświetne <3 Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/