wtorek, 23 października 2012

Pasta kanapkowa z ricottą, jajecznica i chleb na oliwie.

Musze przyznac, ze ostatnio nawet polubilam jadanie śniadań. Pewnie to dlatego, ze mam nieco wiecej czasu rano i pierwszy posilek nie oznacza zlapanego w przelocie jablka czy kromki z zoltym serem, a moge pozwolic sobie na odrobine kreatywnosci.
Moje dzisiejsze śniadaniowe polaczenie polecam wszystkim, ktorzy zamiast patrzec na mgle za oknem, chcieliby teraz wylegiwac sie na sierpniowym, wloskim sloncu.



 Skladniki:
3 lyzki sera ricotta
4 plasterki pora
3 pomidorki koktajlowe
1/4 czerwonej cebuli
Jajko
Kromka chleba
Oliwa z oliwek
Sol
Pieprz

Chlebek kroimy w paski i podsmazamy z obu stron na oliwie. Przygotowujemy paste: do miseczki wkladamy ricotte, pokrojonego drobno pora i pokrojone pomidorki. Dodajemy sol i pieprz. Mieszamy. Na patelni smazymy jajecznice. Najpierw szklimy cebulke, dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, mieszamy.




5 komentarzy:

  1. widze, ze tez robisz zapasy przypraw w Polsce ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cale szczescie nie musze bo tu mam pod nosem dostatek polskich sklepow, ale faktem jest, ze nie uzywam raczej angielskich przypraw :)

      Usuń
  2. ale Ci dobrze. ja zawsze z Polski przywoze, bo tu nawet lisci laurowych nie maja

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zdrowe śniadaniowe pasty. :) Chociaż zwykle jem je na kolację, śniadania preferuję słodkie.

    OdpowiedzUsuń