Mimo swojej brzydoty kluski byly bardzo smaczne i idealnie zgraly sie ze smakiem faszerowanego indyka.
Skladniki na 4 porcje:
2 piersi z indyka
2 ogorki konserwowe
Kawalek papryki
Pol czerwonej cebuli
2 plasterki zoltego sera
Jajko
Lyzka mleka
Bulka Tarta
Przyprawy
Kluski:
20 dag maki
2 jajka
3 lyzki wody
Szczypta soli
Lyzeczka czerwonej, slodkiej papryki w proszku
Platki chilii
Ziola prowansalskie
Oliwa z oliwek
Piersi indyka myjemy i dzielimy na 4 czesci. Kazda z nich rozbijamy tluczkiem na cienkie kotleciki.
Posypujemy ulubionymi przyprawami z obu stron. Ogorki, papryke i cebule kroimy w waskie paski i ukladamy na srodku rozbitych kotletow. Dodajemy pol plasterka sera i zawijamy. W miseczce roztrzepujemy jajko z odrobina mleka. Namaczamy w tym naszego kotleta, a nastepnie obtaczamy w bulce tartej. Smazymy na patelni z obu stron, przez kilka minut.
Kluski kladzione: Do miski dodajemy jajko, wode, sol i papryke. Roztrzepujemy wszystko razem i stopniowo dodajemy make. Ubijamy mase widelcem. Niewielkie ilosci ciasta kladziemy zamoczona wczesniej w wodzie lyzka na gotujaca sie osolona wode. Gotujemy ok 2 -3 minuty i odcedzamy lyzka cedzakowa. Posypujemy ziolami i chilli oraz polewamy odrobina oliwy z oliwek.
Ja do dania dodalam tez prosty dip w postaci polaczonego majonezu, ketchupu i ziol.
A na deser.....
<3
e, nie sa takie brzydkie. a poza tym liczy sie wnetrze :D a indyk faktycznie ladny, taki dorodny ;) ach i uwielbiam te lody, pyszne sa te z orzeszkami macademia
OdpowiedzUsuńIndyk wygląda przesmacznie ;)
OdpowiedzUsuńzrobie Ci takiego jak tylko przyjade :D
Usuńto czekam z jeszcze większą niecierpliwością :)
UsuńOj tam, oj tam, dla mnie kluski tez ladne :)
OdpowiedzUsuńA takie lody dzisiaj mialam na sniadanie <3