Skladniki na 2 porcje:
4 pelnoziarniste tortille
4 plasterki zoltego sera
Farsz:
100 g swiezego szpinaku
200 g piersi z kurczaka
80 g kukurydzy z puszki
Pol cebuli
3 zabki czosnku
Szczypiorek
Lyzka smietany 18%
Sol
Pieprz
Papryka w proszku
Olej
Cebule kroimy w drobna kostke i szklimy na patelni na oleju. Kurczaka myjemy i kroimy w kostke. Wrzucamy na patelnie. Nastepnie dodajemy kukurydze i pokrojony szpinak. Wciskamy czosnek i dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko solimy, pieprzymy i dodajemy papryke w proszku. Mieszamy. Kiedy kurczak bedzie juz upieczony a szpinak miekki dodajemy lyzke smietany. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na patelni na kolejne 3-4 minuty.
Na tortilli kladziemy plasterek zoltego sera i nakladamy 3 lyzki farszu. Tortille skladamy na pol i opiekamy na patelni z obu stron, az sie zarumieni a ser roztopi.
Ooo, to mi się podoba! :) Uwielbiam szpinak w takim zestawieniu, ale domowych tortilli nigdy nie robiłam. Przepis leci do zakładek! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie podbiłaś tym przepisem moje serce. Uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńszpinakowe love :D <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie uniwersalne sosy i tez lubie szpinak odkad sie wyprowadzilam z domu :)
OdpowiedzUsuńdodatki do tortilli przepyszne! dawno nie jadłam, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńale pychotka:)
OdpowiedzUsuńale smaka narobiłaś az zapisalam do sprobowania :)
OdpowiedzUsuńszpinak to ja jem tylko z mozzarella i cheederem, ale dodatek kukurydzy czy kurczaka strasznie mi się spodobał - muszę go wypróbować ;) zapisuję!
OdpowiedzUsuń