wtorek, 30 października 2012

Pełnoziarnista tortilla i uniwersalny sos szpinakowy.

Od kiedy wyprowadzilam sie z domu szpinak jest nieodlacznym elementem mojej diety. Po pierwsze dlatego ze przygotowuje sie go bardzo szybko, po drugie bo mozna go laczyc na rozne sposoby z wieloma skladnikami. Dzisiejszy sos nazwalam uniwesralnym wlasnie ze wzgledu na to ze mozemy zarowno nafaszerowac nim tortille, pierogi czy nalesniki jak i dodac go do makaronu lub ryzu. 








Skladniki na 2 porcje:
4 pelnoziarniste tortille
4 plasterki zoltego sera

Farsz:
100 g swiezego szpinaku
200 g piersi z kurczaka
80 g kukurydzy z puszki
Pol cebuli
3 zabki czosnku
Szczypiorek
Lyzka smietany 18%
Sol
Pieprz
Papryka w proszku
Olej

Cebule kroimy w drobna kostke i szklimy na patelni na oleju. Kurczaka myjemy i kroimy w kostke. Wrzucamy na patelnie. Nastepnie dodajemy kukurydze i pokrojony szpinak. Wciskamy czosnek i dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko solimy, pieprzymy i dodajemy papryke w proszku. Mieszamy. Kiedy kurczak bedzie juz upieczony a szpinak miekki dodajemy lyzke smietany. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na patelni na kolejne 3-4 minuty. 
Na tortilli kladziemy plasterek zoltego sera i nakladamy 3 lyzki farszu. Tortille skladamy na pol i opiekamy na patelni z obu stron, az sie zarumieni a ser roztopi. 




8 komentarzy:

  1. Ooo, to mi się podoba! :) Uwielbiam szpinak w takim zestawieniu, ale domowych tortilli nigdy nie robiłam. Przepis leci do zakładek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie podbiłaś tym przepisem moje serce. Uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie uniwersalne sosy i tez lubie szpinak odkad sie wyprowadzilam z domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodatki do tortilli przepyszne! dawno nie jadłam, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smaka narobiłaś az zapisalam do sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szpinak to ja jem tylko z mozzarella i cheederem, ale dodatek kukurydzy czy kurczaka strasznie mi się spodobał - muszę go wypróbować ;) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń