Przepis polecam wszystkim, ktorzy lubia eksperymentowac i szukaja w swojej kuchni niecodziennych smakow :)
Skladniki:
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
10 sredniej wielkosci pieczarek
1 czerwona papryka
1 por
300 g smietany 12%
1/4 szklanki bialego wina
2 lyzki posiekanego koperku
Maslo
Sol
Pieprz
Zagotowac wode, wlozyc woreczek z kasza i gotowac 20-25 minut. Odsaczyc i lekko ostudzic.
W czasie, kiedy gotuje sie kasza przygotowujemy sos.
Pieczarki i papryke kroimy w plasterki. Biala czesc pora siekamy na male kawaleczki. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki masla. Kiedy maslo sie roztopi wrzucamy warzywa. Od czasu do czasu mieszamy zawartosc patelni drewniana lyzka, podlewajac ja bialym winem. Ja uzylam Chilijskiego Sauvignon Blanc. Polecam siegac tutaj po wina stosunkowo kwasne i rześkie.
Kiedy warzywa beda juz miekkie mieszamy je ze smietana. Dodajemy posiekany koperek, sol i pieprz. Wszystko laczymy z ugotowana wczesniej kasza.
Mozna podawac z lyzka smietany na gorze lub samo.
Reszte wina polecam rozlac w kieliszki i wykorzystac jako mily dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz