czwartek, 20 września 2012

Kasza gryczana z pieczarkami i sosem z białego wina.

Kasza gryczana zazwyczaj stanowi dla mnie jedynie rzadki zamiennik dla makronu i ryzu. Do tej pory podawalam ja jedynie z sosem miesnym - ciezko, ponuro i zimowo. Ten nieco weselszy przepis podpatrzylam w jednej z polskich restauracji, tutaj w Londynie (Tatra Restaurant). W menu Tatry danie nosi zabawna nazwe Risotto of Kasza  with Wild Mushrooms, Leek and White Wine Sauce
Przepis polecam wszystkim, ktorzy lubia eksperymentowac i szukaja w swojej kuchni niecodziennych smakow :) 


 Skladniki:

100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
10 sredniej wielkosci pieczarek 
1 czerwona papryka 
1 por 
300 g smietany 12%
1/4 szklanki bialego wina  
2 lyzki posiekanego koperku
Maslo
Sol 
Pieprz

Zagotowac wode, wlozyc woreczek z kasza i gotowac 20-25 minut. Odsaczyc i lekko ostudzic. 
W czasie, kiedy gotuje sie kasza przygotowujemy sos. 
Pieczarki i papryke kroimy w plasterki. Biala czesc pora siekamy na male kawaleczki. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki masla. Kiedy maslo sie roztopi wrzucamy warzywa. Od czasu do czasu mieszamy zawartosc patelni drewniana lyzka, podlewajac ja bialym winem. Ja uzylam Chilijskiego Sauvignon Blanc. Polecam siegac tutaj po wina stosunkowo kwasne i rześkie
Kiedy warzywa beda juz miekkie mieszamy je ze smietana. Dodajemy posiekany koperek, sol i pieprz. Wszystko laczymy z ugotowana wczesniej kasza. 
Mozna podawac z lyzka smietany na gorze lub samo. 
Reszte wina polecam rozlac w kieliszki i wykorzystac jako mily dodatek do obiadu.
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz