środa, 19 września 2012

Truskawkowe spaghetti z chilli



Na codzien z Markiem jestesmy sami. Mieszkamy razem od roku i od roku nieustannie zabiegam o wzgledy jego kubkow smakowych. Szczerze mówiąc nie malo gimnastykuje sie w kuchni, zeby zaspokoic jego śląskie podniebienie i przekonac go, ze szare kluski i rolady nie zamykaja tematu polskiej kuchni. :)
Dzieki Bogu nie taki ten Marek jednak wybredny i chetnie wbija widelec w kazdy moj kulinarny eksperyment, ktory wyladuje na jego talerzu.
Truskawkowe spaghetti z chilli przygotowalam jako letni, lekki obiad. Przez okres wakacji byl u nas w Londynie, moj mlodszy bart i to on dopiero stanowil dla mnie kulinarne wyzwanie! Polaczenie slodyczy truskawek z pikanteria chilli i slonym parmezanem przypadlo moim chlopakom do gustu i zniknelo z talerzy w mgnieniu oka.

 

Skladniki:

Pol paczki makaronu spaghetti 
Pol kilograma truskawek 
50 g tartego parmezanu
2 nieduze papryczki chilli
Oliwa z oliwek 
Sol 
Pieprz 
Cukier 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedlug instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Truskawki pozbawiamy szypulek i kroimy w plasterki. Papryczki chilli przecinamy na pol i pozbawiamy pestek. Nastepnie kroimy w drobna kostke. 
Na patelni rozgrzewamy spora ilosc oliwy z oliwek (4-5 lyzek). Nastepnie na patelnie wrzucamy pokrojone truskawki i papryczke chilli. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy cukier (ok. 1 lyzeczki) i odrobine pieprzu - wedle osobistych upodoban i poziomu slodkosci posiadanych truskawek. Sos powinien byc dosyc slodki i pikantny, aby dobrze komponowal sie z parmezanem i makaronem. 
Ugotowany makaron odcedzamy i rozdzielamy na talerze. Nakladamy sos z truskawek. Cale danie posypujemy startym wczesniej parmezanem, Gotowe! Smacznego :)







1 komentarz: