Na codzien z Markiem jestesmy sami. Mieszkamy razem od roku i od roku nieustannie zabiegam o wzgledy jego kubkow smakowych. Szczerze mówiąc nie malo gimnastykuje sie w kuchni, zeby zaspokoic jego śląskie podniebienie i przekonac go, ze szare kluski i rolady nie zamykaja tematu polskiej kuchni. :)
Dzieki Bogu nie taki ten Marek jednak wybredny i chetnie wbija widelec w kazdy moj kulinarny eksperyment, ktory wyladuje na jego talerzu.
Truskawkowe spaghetti z chilli przygotowalam jako letni, lekki obiad. Przez okres wakacji byl u nas w Londynie, moj mlodszy bart i to on dopiero stanowil dla mnie kulinarne wyzwanie! Polaczenie slodyczy truskawek z pikanteria chilli i slonym parmezanem przypadlo moim chlopakom do gustu i zniknelo z talerzy w mgnieniu oka.
Skladniki:
Pol paczki makaronu spaghetti
Pol kilograma truskawek
50 g tartego parmezanu
2 nieduze papryczki chilli
Oliwa z oliwek
Sol
Pieprz
Cukier
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedlug instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Truskawki pozbawiamy szypulek i kroimy w plasterki. Papryczki chilli przecinamy na pol i pozbawiamy pestek. Nastepnie kroimy w drobna kostke.
Na patelni rozgrzewamy spora ilosc oliwy z oliwek (4-5 lyzek). Nastepnie na patelnie wrzucamy pokrojone truskawki i papryczke chilli. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy cukier (ok. 1 lyzeczki) i odrobine pieprzu - wedle osobistych upodoban i poziomu slodkosci posiadanych truskawek. Sos powinien byc dosyc slodki i pikantny, aby dobrze komponowal sie z parmezanem i makaronem.
Ugotowany makaron odcedzamy i rozdzielamy na talerze. Nakladamy sos z truskawek. Cale danie posypujemy startym wczesniej parmezanem, Gotowe! Smacznego :)
Dzięki! Zachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń