sobota, 22 grudnia 2012

Serduszkowe kluski z ricotty z żurawiną i sosem pieczarkowym.

Juz chyba pisalam, ze wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki to jeden z moich ulubionych sposobow na obiad. Od kilku dni chodzily za mna leniwe, ale ostarecznie postanowilam nieco zmienic przepis dodajac ricotte. Przepis znalazlam jakis czas temu, na ktoryms z blogow. Dodatkowo postanowilam wyciac kluchy w ksztalt serca. Jak sie wam podobaja?  




Skladniki (2 porcje):
Kluski:
250 g sera ricotta
70g maki
1 zoltko
Szczypta soli
Sos:
250 g pieczarek
Duzy peczek swiezej pietruszki
2 lyzki smietany
Sol
Pieprz

+ zurawina
+ mozzarella

W duzym garnku gotujemy osolona wode. Przygotowujemy kluski. Ricotte, zoltko, make oraz sol mieszamy razem, tak aby powstalo geste, klejace sie ciasto. Staramy sie uzyc jak najmniej maki, zeby nasze kluski byly puszyste i smaczne. Stolnice lub deske posypujemy maka. Ciasto dzielimy na czesci (z takiej porcji powinno nam wyjsc okolo 10 duzych serduszek), obtaczamy w mace zeby sie nie kleilo, ksztaltujemy tak zeby mozna bylo wyciac wzor, przyciskamy foremke do ciasta i wycinamy. Tak wyciete serduszka gotujemy po kilka we wrzacej wodzie. Po ok. 4 min kiedy juz wyplyna na wierzch odcedzamy je lyzka cedzakowa.
W miedzy czasie przygotowujemy bardzo podstawowy sos grzybowy (lub dowolny sos, na ktory mamy ochote :)) Pieczarki kroimy w plasterki i smazymy na patelni. Dodajemy wode, zeby ladnei sie poddusily. Kiedy grzyby wyraznie zmiejsza swoja objetosc i beda miekkie dodajemy pokrojona drobno pietruszke. Solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy 2 lyzki smietany, mieszamy i dusimy jeszcze przez 4-5 minut.
Kluski dekorujemy lyzeczka zurawiny, a pieczarki posypujemy starta mozarella.



11 komentarzy:

  1. oryginalne kluski, ale bardzo smakowicie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zapamiętać te Twoje kluchy :) super pomysł z tymi serduchami, wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakie sliczne! az milej sie je jak sie widzi takie serca na talerzu, mega pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowe, dobry pomysł. Uwielbiam kluchy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne są :)) jak ciasteczka :)
    gdzie się podziewasz? tęsknimy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłem na tę stronę przez Google, nie powiem ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny kształt ! :) Urocze są

    OdpowiedzUsuń
  8. Z niecierpliwością oczekuję kolejnego wpisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. alez one urocze:) mniamusne:)

    OdpowiedzUsuń