Skladniki:
2 piersi z kurczaka
2 cukinie
1 cytryna
1 limonka
4 - 5 szalotek
70gram czarnych oliwek
10 mini ziemniakow
1 male pudelko sera salatkowego Arla Apetina z czosnkiem i oliwkami (150 g)
4 liscie laurowe
3 lyzki cukru
Sol
Pieprz
Slodka papryka w proszku
Oliwa z oliwek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dorzucamy do nich szalotki i gotujemy razem. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwa. Nastepnie dodajemy pokrojone w paski piersi kurczaka. Podlewamy delikatnie woda i dodajemy pokrojone w cwiartki cytryny oraz pociete w plasterki oliwki. Dorzucamy liscie laurowe. Kiedy szalotki beda juz miekkie wyjmujemy je z gotujacej sie wody, studzimy i kroimy, a potem dodajemy na patelnie. Warzywa i mieso po raz kolejny podlewamy niewielka iloscia wody, zeby sie ladnie dusily. Dodajemy papryke w proszku, sol, pieprz i 3 lyzki cukru i mieszamy. Pozostawiamy na malym ogniu do momentu calkowitego wchloniecia sie wody. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wkladamy do naczynia w ktorym zamierzamy podawac potrawe. Warzywa i mieso na koniec laczymy z serem salatkowym i nieiwelka iloscia oliwy z pudelka Arli. Mieszamy i nakladamy na wierz naczynia. Delektujemy sie smakiem Grecji.
No to tego dania koniecznie retsina :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńorzeźwiający kurczak! pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w polaczeniu z cytryna, od razu jest bardziej soczysty. Bardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuń