Wśród moich zdobyczy znalazły się między innymi 3 paczki polskich, krakowskich kabanosów i malutki woreczek soli kamiennej prosto z Wieliczki. O ile sól ciężko byłoby traktować jako obiadową inspirację, tak kabanosy pobudziły moją kulinarną inwencję twórczą. W lodówce miałam już rozmrożone mięso mielone ponieważ po powrocie z targów planowałam zrobić po prostu szybkie spaghetti.
Wyjęłam mięso, wyciągnęłam kabanosy i zaczęłam dalej grzebać w lodówce: papryka, ser feta, czerwona cebula, świeży szczypiorek, kukurydza....? Tak! Mam gotowy pomysł na kolację!
Składniki:
5 kabanosów
200 g mięsa mielonego
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
Pół puszki kukurydzy
Kilka kawałków sera feta
Pół paczki pelnoziarnistego makaronu spaghetti
Szczypiorek
1 jajko
2 garści bułki tartej
Oliwa z oliwek
Sól
Przyprawy
Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu. Mieso mielone myjemy i doprawiamy sola i ulubionymi przyprawami. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy za pomoca widelca. Ser feta kroimy w drobna kostke. Z miesa formujemy kuleczki, ktore napelniamy niewielka iloscia sera. Nastepnie kulki obtaczamy w jajku i mace i wkladamy na patelnie z rozgrzana oliwa. Na patelnie nastepnie dodajemy pokrojona papryke, kabanosy, czerwona cebule i kukurydze. Calosc doprawiamy sola i przyprawami. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i dusimy przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszajac i podlewajac woda.
ale smakowicie wygląda! uwielbiam makarony z przeróżnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, bardzo lubię tak improwizować w kuchni ...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie fusion, mysle, ze najlepsze dania powstaja wlasnie w ten sposob :))
OdpowiedzUsuńsliczna ta torebeczka soli
wspaniałe połączenie różnorakich kuchni, pogratulować pomysłu. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makaronowe wariacje :D
OdpowiedzUsuńHej, otagowalam Cie u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńfajnie, jak tylko cos ugotuje to wezme sie za odpowiadanie na pytania :)
Usuńsól kamienną z Wieliczki bardzo cenię, szkoda, że nie jest dostępna tak na codzień...
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Mmm ale bym takiego zjadła!
OdpowiedzUsuńuczta, nie obiad! mmm.. mega ;)
OdpowiedzUsuń"Dodajemy szczypiorek aby potrwaw była bardziej egzotyczna"
OdpowiedzUsuńE :*