piątek, 9 listopada 2012

Polsko - grecki włoski makaron.

U mnie na stole znów absolutny fusion i znów absolutnie przypadkowo. Wczoraj skończyły się targi World Travel Market [patrz post niżej] z których do domu przytaszczyłam dwie pełne torby gadżetów i pyszności.
Wśród moich zdobyczy znalazły się między innymi 3 paczki polskich, krakowskich kabanosów i malutki woreczek soli kamiennej prosto z Wieliczki. O ile sól ciężko byłoby traktować jako obiadową inspirację, tak kabanosy pobudziły moją kulinarną inwencję twórczą. W lodówce miałam już rozmrożone mięso mielone ponieważ po powrocie z targów planowałam zrobić po prostu szybkie spaghetti.
Wyjęłam mięso, wyciągnęłam kabanosy i zaczęłam dalej grzebać w lodówce: papryka, ser feta, czerwona cebula, świeży szczypiorek, kukurydza....? Tak! Mam gotowy pomysł na kolację!





Składniki:
5 kabanosów
200 g mięsa mielonego
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
Pół puszki kukurydzy
Kilka kawałków sera feta
Pół paczki pelnoziarnistego makaronu spaghetti
Szczypiorek
1 jajko
2 garści bułki tartej
Oliwa z oliwek
Sól
Przyprawy

Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu. Mieso mielone myjemy i doprawiamy sola i ulubionymi przyprawami. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy za pomoca widelca. Ser feta kroimy w drobna kostke. Z miesa formujemy kuleczki, ktore napelniamy niewielka iloscia sera. Nastepnie kulki obtaczamy w jajku i mace i wkladamy na patelnie z rozgrzana oliwa. Na patelnie nastepnie dodajemy pokrojona papryke, kabanosy, czerwona cebule i kukurydze. Calosc doprawiamy sola i przyprawami. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i dusimy przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszajac i podlewajac woda. 





11 komentarzy:

  1. ale smakowicie wygląda! uwielbiam makarony z przeróżnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie, bardzo lubię tak improwizować w kuchni ...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie fusion, mysle, ze najlepsze dania powstaja wlasnie w ten sposob :))

    sliczna ta torebeczka soli

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe połączenie różnorakich kuchni, pogratulować pomysłu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie makaronowe wariacje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, otagowalam Cie u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, jak tylko cos ugotuje to wezme sie za odpowiadanie na pytania :)

      Usuń
  7. sól kamienną z Wieliczki bardzo cenię, szkoda, że nie jest dostępna tak na codzień...
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. "Dodajemy szczypiorek aby potrwaw była bardziej egzotyczna"
    E :*

    OdpowiedzUsuń