piątek, 2 listopada 2012

Makaron fusilli po staropolsku.

Pomysl na wczorajsze danie przyszedl mi do glowy w wyniku polaczenia "hmmm... mam ochote na kapuste kiszona" z "mam w lodowce rozmrozonego kurczaka". Takie spontaniczne mixy to juz chyba moja specjalnosc. Lubie je przede wszystkim dlatego ze wyganiaja nude i monotonie z kuchnii i zwykle sa szybkie w przygotowaniu.




Skladniki:
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
Pol cebuli
200 g piersi z kurczaka
Natka swiezej pietruszki
200 g kolorowego makaronu fusilli
Przyprawa Kamis - kurczak po staropolsku
Pieprz
Olej

Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu. Marchewke obieramy i scieramy na najwiekszych oczkach tarki. Cebule kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulke. Nastepnie dodajemy starta marchewke i odsaczona kapuste kiszona. Mozemy delikatnie podlac woda. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na kilka minut, zeby sie ladnie poddusilo. Kurczaka kroimy w kostke i posypujemy przyprawa Kamis. Wrzucamy na patelnie. Kiedy kurczak bedzie juz upieczony dodajemy do dania posiekana natke pietruszki i pieprz. Dusimy calosc przez okolo 10 minut. Makaron oddcedzamy i laczymy z warzywami i miesem.





4 komentarze:

  1. Takie dania a'la łazanki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadlam kapusty kiszonej, masz chyba dar robienia "czegos z niczego", brzmi bardzo smacznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego na szybko :) Uwielbiam takie makarony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujące połączenie:) podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń