środa, 17 października 2012

Ryż na mleku z jabłkiem, gruszką i miodowo -pomarańczowym syropem.

Zapach cynamonu i jablek to jeden z tych, ktore najmocniej kojarza mi sie z jesienia. Mleczny ryż z ich dodatkiem jest daniem zapewne wszystkim doskonale znanym. Tym razem pozwolilam sobie je nieco urozmaicic dodajac gruszki i syrop z miodu i pomaranczy. Efekt byl pyszny, choc malo fotogeniczny ;). 


  
Skladniki:
100 g ryzu
1,5 szklanki mleka
2 jablka
3 gruszki
3 lyzki miodu
Sok wycisniety z 1/4 pomaranczy
Cynamon
Cukier

Ryz gotujemy w 1 szklance mleka od czasu do czasu mieszajac. Kiedy mleko w wiekszoci zostanie wchloniete dolewamy pozotale pol szklanki, dodajemy lyzke cukru i mieszamy. Ryz powinien byc miekki, ale nie ugotowany na "papke".
Jablka i gruszki obieramy i kroimy w kostke. Wrzucamy do rondelka i podlewamy woda. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy owoce beda juz miekkie i zaczna sie rozpadac dodajemy cynamon. Ja dodaje go naprawde duzo, okolo 3 lyzek, ale to juz zalezy od osobistych preferencji. Mieszamy.
W miedzyczasie przygotowujemy syrop. Miod wlewamy do kubeczka. Nastepnie wyciskamy tam sok z 1/4 pomaranczy. Na najmniejszych oczkach tarki scieramy niewielka ilosc skorki z pomaranczy. Wszystko razem mieszamy. 
Cale danie ukladamy wartwowo. Na spod ryz, na wierzch owoce. Polewamy syropem. Gotowe! 




3 komentarze:

  1. Poproszę takie cudne danie na obiad :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie typowo jesienne, rozgrzewające, aromatyczne danie :) Bardzo lubię taki ryż na mleku, a tu prezentuje się naprawdę kusząco

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zapach jablek i cynamonu, na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń