wtorek, 9 października 2012
Pikantna zupa pomidorowa z serem camembert i cukinia.
Dzisiaj przegladajac Mikser Kulinarny natrafilam na akcje dotyczaca przepisow opartych na serach plesniowych. Jako, ze po wczorajszych burgerach zostala mi w lodowce polowka camembert postawnowilam wykorzystac ja w dziejszym obiedzie. Obawialam sie jedynie czy zupa posmakuje Markowi, ktory jest zagorzalym przeciwnikiem klasycznej pomidorowki, ale o dziwo moja, urozmaicona wersje zjadl ze smakiem. Ba, nawet pochwalil!
Skladniki:
1 puszka dobrej jakosci krojonych pomidorow
130 g sera camembert
1 cukinia
6-7 pomidorkow koktajlowych
110 g makaronu spaghetti
Pol cebuli
Szczypta pieprzu cayenne
1.5 kostki rosolowej
2 liscie laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Do ozdoby:
Kilka listkow rukoli
Suszona pietruszka
Cebule drobno kroimy i podsmazamy na oliwie z oliwek. Kiedy juz sie zarumieni dodajemy na patelnie pokrojona w plasterki cukinie. Pomidorki koktajlowe kroimy w czworki i dorzucamy na patelnie, kiedy cukinia juz bedzie miekka.
W garnku gotujemy ok. 0,5 litra wody. Wrzucamy 1.5 kostki roslowej, 2 liscie laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Nastepnie wlewamy pomidorki z puszki. Kiedy wywar bedzie juz goracy, kilka jego lyzek dodajemy na patelnie na ktorej dusimy warzywa.
Do garnka wrzucamy przelamany na pol makaron spaghetti. Camembert kroimy w kostke i dodajemy na patelnie. Kiedy ser sie rozpusci cala zawartosc patelni wrzucamy do garnka z pomidorowym wywarem. Mieszamy. Kiedy makaron bedzie juz miekki, dodajemy pieprz, sol i pieprz cayenne.
Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz