czwartek, 11 października 2012

Hot-Dogowy fusion, czyli tortilla z kapustą kiszoną.


Jest pewien magiczny, a zarazem prozaiczny sposób na zmniejszenie kaloryczności fast-foodów .... trzeba je przygotować samodzielnie w domu. Często w wyniku takiego zabiegu z dwuczłonowego fast-food zostaje nam jedynie food, ale przecież właśnie o jedzenie tutaj chodzi. 
Hot Dogi, które przygotowałam wczoraj na obiado- kolację były totalnym eksperymentem, który muszę przyznać się powiódł! 


Składniki na 6 hot- dogów.
6 małych tortilli 
6 cienkich parówek 
300 g kiszonej kapusty
Pół cebuli
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam sera gruyère)
Ketchup
Cukier
Pieprz
Majeranek 
Olej

Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni.  Dodajemy odrobinę oleju i na patelnię wrzucamy kiszoną kapustę. Mieszamy. W zależności od kwaśności naszej kapusty dodajemy 3-4 łyżki cukru. Pieprzymy i ponownie mieszamy. Przez ok. 5 minut podsmażamy wszystko na patelni. W tym czasie, każdą z tortilli smarujemy łyżką pikantnego ketchupu. Podsmażoną kapustę kładziemy na tortilli, dodajemy parówkę i plasterek sera. Wszystko razem zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy majerankiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C stopni. Pieczemy 5-6 minut.



3 komentarze:

  1. Takiej wersji tortilli to jeszcze nie widziałam. Podoba mi się Twój pomysł, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący pomysł, warty wypróbowania!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)

    OdpowiedzUsuń