W tym przekonaniu utwierdzila mnie wczorajsza wizyta w TK Maxx. Przeszukujac dzial "kuchnia" najpierw natknelam sie na spory wybor makoronow o przeróżnych ksztaltach i kolorach. (po dluzszej selekcji ostatecznie zdecydowalam sie na mulitikolorowe reginelle za £3.99)
Nastepnie w moje rece wpadla ksiazka "Pasta" od wydawnictwa Murdoch Books. Skuszona niska cena (£1.99) kupilam i juz nie moga sie doczekac, kiedy wyproboje kilka przepisow!
Dzisiejsze danie przygotowalam jednak kierujac sie wlasna intuicja w doborze i sposobie laczenia skladnikow. Efekt? Pyszny, prosty, efektownie wygladajacy obiad
Skladniki:
250 g kolorowego makaronu reginelle
250 g piersi z kurczaka
Mix warzyw - ja kupilam tutaj gotowy 350g mix w ktorego sklad wchodzily:
- pieczarki
- kieki fasoli
- marchewka
- biala kapusta
- cebula
60 g swiezego szpinaku
2 garsci wedzonego sera cheddar (ja uzylam takiego z posypka paprykowa)
Oliwa z oliwek
Pol drobiowej kostki roslowej
Przyprawa do kurczaka
Pieprz
Marynata:
Oliwa z oliwek
2 zabki czsonku
3 lyzki stolowe cytryny
Lyzka pikantnej musztardy (polecam pelnoziarnista od Maille)
Lyzeczka suszonej pietruszki
Przyprawa do kurczaka
Najpierw przygotowujemy marynate.2 lyzki oliwy z oliwek laczymy z przecisnietym przez praske czosnkiem, swiezo wycisnietym sokiem z cytryny, lyzka musztardy i suszona pietruszka. Dodajemy pol lyzeczki przyprawy do kurczaka.
Tak przygotowana marynate laczymy z pokrojonym w kostke kurczakiem. Mieszamy i odstawiamy do lodowki na 40 minut.
Chwile przed uplywem ow 40 minut,mozemy przygotowac cala reszte. Makaron gotujemy zgodnie z intrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Mix warzyw oraz szpinak drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwe. Dodajemy pol kostki rosolowej, przyprawe do kurczaka oraz pieprz. Dusimy przez okolo 10 minut co jakis czas mieszajac. Dodajemy marynowanego kurczaka. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. W miedzyczasie odcedzamy makaron i scieramy na tarce ser.
Warzywa i kurczaka ukladamy na srodku talerza otaczajac kilkoma paskami makaronu. Calosc posypujemy cheddarem.
Aaa, byłabym w niebie, mając takie oryginalne makarony w swojej małej spiżarni ;) Pyszny miks tutaj stworzyłaś, i chyba jutro coś podobnego wyląduje na moim stole.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, muszę gdzieś dorwać taki makaron!
OdpowiedzUsuńmysle ze warto zajrzec do Almy albo polskiego Tk Maxx'a :)
Usuńo mój Boże jakie to ładne. :)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
Usuńjej, marzę o tym makaronie! *.*
OdpowiedzUsuńa cytrynowy kurczak brzmi pysznie!
Przepiekny ten makaron,moglabym jesc nawet bez dodatkow
OdpowiedzUsuń:d
tez chodze na łowy do tkmax :) uwielbiam ten sklep a szczegolnie dzial z artykulami kuchennymi :) <3
OdpowiedzUsuń