niedziela, 14 października 2012

Kolorowe reginelle z cytrynowym kurczakiem i ogromem warzyw.

Jesli ktos kiedys powiedzialby mi, ze jedzenie makaronu co drugi dzien musi byc nudne, prawdopodobnie ostro skarcilabym go wzrokiem. Oczywiscie, ze nie musi! 
W tym przekonaniu utwierdzila mnie wczorajsza wizyta w TK Maxx. Przeszukujac dzial "kuchnia" najpierw natknelam sie na spory wybor makoronow o przeróżnych ksztaltach i kolorach. (po dluzszej selekcji ostatecznie zdecydowalam sie na mulitikolorowe reginelle za £3.99) 
Nastepnie w moje rece wpadla ksiazka "Pasta" od wydawnictwa Murdoch Books. Skuszona niska cena (£1.99) kupilam i juz nie moga sie doczekac, kiedy wyproboje kilka przepisow! 
Dzisiejsze danie przygotowalam jednak kierujac sie wlasna intuicja w doborze i sposobie laczenia skladnikow. Efekt? Pyszny, prosty, efektownie wygladajacy obiad





Skladniki:
250 g kolorowego makaronu reginelle
250 g piersi z kurczaka
Mix warzyw - ja kupilam tutaj gotowy 350g mix w ktorego sklad wchodzily:
- pieczarki
- kieki fasoli
- marchewka
- biala kapusta
- cebula
60 g swiezego szpinaku
2 garsci wedzonego sera cheddar (ja uzylam takiego z posypka paprykowa) 
Oliwa z oliwek
Pol drobiowej kostki roslowej
Przyprawa do kurczaka
Pieprz

Marynata:
Oliwa z oliwek
2 zabki czsonku
3 lyzki stolowe cytryny
Lyzka pikantnej musztardy (polecam pelnoziarnista od Maille)  
Lyzeczka suszonej pietruszki
Przyprawa do kurczaka 



Najpierw przygotowujemy marynate.2 lyzki oliwy z oliwek laczymy z przecisnietym przez praske czosnkiem, swiezo wycisnietym sokiem z cytryny, lyzka musztardy i suszona pietruszka. Dodajemy pol lyzeczki przyprawy do kurczaka. 
Tak przygotowana marynate laczymy z pokrojonym w kostke kurczakiem. Mieszamy i odstawiamy do lodowki na 40 minut.
Chwile przed uplywem ow 40 minut,mozemy przygotowac cala reszte. Makaron gotujemy zgodnie z intrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Mix warzyw oraz szpinak drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwe. Dodajemy pol kostki rosolowej, przyprawe do kurczaka oraz pieprz. Dusimy przez okolo 10 minut co jakis czas mieszajac. Dodajemy marynowanego kurczaka. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. W miedzyczasie odcedzamy makaron i scieramy na tarce ser. 
Warzywa i kurczaka ukladamy na srodku talerza otaczajac kilkoma paskami makaronu. Calosc posypujemy cheddarem. 





8 komentarzy:

  1. Aaa, byłabym w niebie, mając takie oryginalne makarony w swojej małej spiżarni ;) Pyszny miks tutaj stworzyłaś, i chyba jutro coś podobnego wyląduje na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda, muszę gdzieś dorwać taki makaron!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysle ze warto zajrzec do Almy albo polskiego Tk Maxx'a :)

      Usuń
  3. jej, marzę o tym makaronie! *.*
    a cytrynowy kurczak brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiekny ten makaron,moglabym jesc nawet bez dodatkow
    :d

    OdpowiedzUsuń
  5. tez chodze na łowy do tkmax :) uwielbiam ten sklep a szczegolnie dzial z artykulami kuchennymi :) <3

    OdpowiedzUsuń