Składniki:
2-3 garści białej fasoli
2 marchewki
1 pietruszka
3- 4 ziemniaki
Kawałek mięsa lub kości
Garść makaronu świderki
Majeranek
Sól
Pieprz
Zasmażka:
Niewielki kawałek cebuli
Pół łyżki mąki
Fasolę namaczamy w wodzie przez noc poprzedzającą gotowanie zupy. Następnego dnia fasolę wraz z mięsem gotujemy, aż do jej zmiękczenia. Wówczas dodajemy starte na tarce marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą już stosunkowo miękkie dorzucamy do całości garść makaronu.
Przygotowujemy zasmażkę. Pokrojoną w małe kawałki cebulkę szklimy na oleju. Dodajemy pół łyżki mąki. Mieszamy. Następnie dolewamy do tego pół łyżki wazowej zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka z gotującą się zupą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz