środa, 3 października 2012

Domowa Pizza w 30 minut.

 Pizza to zawsze świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki czy skumulowanie w jednym daniu ulubionych składników. Sekret smaku pizzy leży jednak przede wszystkim w cieście. Przepis na ten spód podkradłam mojej babci. Jego główną zaletą jest krótki czas przygotowania i co najważniejsze idealna (jak dla mnie :) ) struktura. Uzyskujemy mianowicie cienkie ciasto o puszystych i chrupiących bokach. Mmmm... place lizać! 



 Składniki:
Ciasto na pizzę
3 szklanki mąki
5 dag drożdży 
Garść płatków owsianych i otrąb pszennych
Płaska łyżka cukru
Łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Sos do pizzy:
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 spore ząbki czosnku
Słodka papryka
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz

Dodatki do pizzy:
5 pomidorów
2 cebule
Kilka plasterków wędliny
Czerwona papryka 
Cukinia
2 garście tartego żółtego sera 

Przygotowanie ciasta zaczynamy od dokładnego utarcia drożdży z cukrem. Następnie mieszamy je z niepełną szklanką ciepłej wody i olejem. Łączymy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy sos. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieloną papryką i ziołami. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Pomidory, które zamierzamy dodać do pizzy najpierw wyparzamy we wrzątku i obieramy ze skóry. Następnie wszystkie dodatki drobno kroimy. Poszatkowaną cebulę szklimy na maśle. Pokrojoną cukinię i paprykę delikatnie podsmażamy na patelni.

Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto. Całość pokrywamy sosem i nakładamy kolejno: cebulę, wędlinę, paprykę, cukinię, pomidory. Posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 10 minut w 250*C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz