poniedziałek, 15 października 2012

Jajka w koszulkach na cytrynowym szpinaku.

W naszym domu śniadanie to prawdziwa rzadkość - stąd też "jemy obiad na śniadanie" w nazwie bloga. 
Zwyczajnie albo nie mamy na nie czasu albo wstajemy za późno, żeby móc ten pierwszy posiłek wciąż nazywać śniadaniem. Kiedy jednak zdarzy mi się przygotować coś o poranku chcę, żeby było to nie tylko pyszne ale także wyglądało efektownie.





Składniki na 2 porcje:
2 jajka
2 garści szpinaku
1 łyżka świeżego soku z cytryny 
Łyżeczka pikantnej, pełnoziarnistej musztardy
Sól
Pieprz

Świeży szpinak łączymy z sokiem z cytryny i musztardą i odstawiamy na bok. W tym czasie w rondelku gotujemy wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i wbijamy jedno jajko. Istotne jest, żeby jajko wbijać z jak najmniejszej wysokości nad wodą. Delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez 2 minuty. Szpinak nakładamy do szklanki czy kieliszka. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy jajko i układamy na szpinaku. Dodajemy sól i pieprz. To samo robimy z drugim jajkiem usuwając uprzednio z wody pozostałości po białku z poprzedniego jajka. 
Jajka w koszulkach powinny posiadać ładnie ścięte białko i lejące, miękkie żółtko.
Podajemy z posmarowanymi masłem tostami. 


4 komentarze:

  1. Od dawna mam ochotę zrobić jajka w koszulkach. Wyglądają doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  2. wstyd sie przyznac, ale jeszcze nigdy w zyciu nie jadlam jajek w koszulkach :) podoba mi sie takie oryginalne podanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super blog ! Cudne zdjęcia :)
    http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń