Muszę przyznać, że niezmiernie
cieszy mnie fakt, iż burgery przestały być kojarzone jedynie z
ociekającą tłuszczem, zbitą w jedną całość porcją mielonego
mięsa wepchniętą pomiędzy dwa kawałki bułki, przyozdobioną
kawałkiem ogórka i porcją ketchupu. Coraz częściej, także w
restauracjach i barach możemy znaleźć alternatywne,ciekawsze i
zarazem zdrowsze wersje burgerów. Przykładem może być chociażby
krakowska Lovekrove, gdzie burgery faszerują niemalże wszystkim,
począwszy od szpinaku i gorgonzoli, skończywszy na guacamole. Ja
jednak - odbiegając nieco od tematu polecam szczególnie ich
bezalkoholowe koktajle, które mi osobiście są w stanie zastąpić
najwykwintniejszy deser.
Danie, które podałam dzisiaj jest
moją własną interpretacją burgera i tak naprawdę z burgerem jako
takim ma niewiele wspólnego, stanowi raczej jego zdrowszą, mniej
tuczącą alternatywę.
Składniki na 4 burgery:
4 plasterki pieczonej karkówki
4 bułki
250 g sera Camembert
8 łyżki sosu żurawinowego
Rukola
Pół czerwonej cebuli
Sól
Pieprz
Cukiniowy Makaron:
1 duża cukinia
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka w proszku
Przygotowanie dzisiejszych burgerów
zdecydowanie ułatwił mi fakt, iż karkówkę miałam już wcześniej
upieczoną. Podam jednak pełny przepis, łącznie ze sposobem
przygotowania mięsa,
Pieczona karkówka:
ok. 1.5 kg karkówki
2 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
Majeranek
Słodka czerwona papryka
Pieprz
Olej
Mięso myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy marynatę. Wraz z 2-3 łyżkami oleju mieszamy sól,
pieprz, majeranek, czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dokładnie smarujemy mięso z każdej strony
powstałą pastą. Tak przygotowaną karkówkę chowamy do lodówki
na 2-3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Mięso
wkładamy do specjalnego rękawa do pieczenia, tak aby w rękawie
pozostało jak najwięcej powietrza. Rękaw związujemy z obu stron
i wkładamy na blachę. nakłuwamy w kilku miejscach. Mięso pieczemy
przez około 1.5 godziny, aż będzie miękkie.
Burgery:
Bułki przekrajamy w poprzek. Pieczoną
karkówkę kroimy na średniej-grubości plasterki Cebulkę i
camembert kroimy w plasterki. Na spód bułki kładziemy rukolę,
następnie plasterek camembert i smarujemy łyżką sosu
żurawinowego. Kładziemy plasterek pieczonej karkówki i ponownie
przyozdabiamy garścią rukoli i łyżką stołową żurawiny. Całość
przypieczętowujemy górną częścią bułki. Burgery wstawiamy na 4
minuty do piekarnika i gotowe.
Cukiniowy makaron:
Cukinię tniemy obieraczką w
cieniuteńkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę.
Dodajemy sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki w proszku.
Mieszamy. Smażymy na patelni do zmiękczenia się cukinii.
mniaaaam ! chce to!
OdpowiedzUsuń