poniedziałek, 8 października 2012

Burgery z pieczonej karkówki i sera camembert z dodatkiem żurawiny i cukiniowego makaronu.

Muszę przyznać, że niezmiernie cieszy mnie fakt, iż burgery przestały być kojarzone jedynie z ociekającą tłuszczem, zbitą w jedną całość porcją mielonego mięsa wepchniętą pomiędzy dwa kawałki bułki, przyozdobioną kawałkiem ogórka i porcją ketchupu. Coraz częściej, także w restauracjach i barach możemy znaleźć alternatywne,ciekawsze i zarazem zdrowsze wersje burgerów. Przykładem może być chociażby krakowska Lovekrove, gdzie burgery faszerują niemalże wszystkim, począwszy od szpinaku i gorgonzoli, skończywszy na guacamole. Ja jednak - odbiegając nieco od tematu polecam szczególnie ich bezalkoholowe koktajle, które mi osobiście są w stanie zastąpić najwykwintniejszy deser.
Danie, które podałam dzisiaj jest moją własną interpretacją burgera i tak naprawdę z burgerem jako takim ma niewiele wspólnego, stanowi raczej jego zdrowszą, mniej tuczącą alternatywę. 





Składniki na 4 burgery:
4 plasterki pieczonej karkówki
4 bułki
250 g sera Camembert
8 łyżki sosu żurawinowego
Rukola
Pół czerwonej cebuli
Sól
Pieprz

Cukiniowy Makaron:
1 duża cukinia
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka w proszku



Przygotowanie dzisiejszych burgerów zdecydowanie ułatwił mi fakt, iż karkówkę miałam już wcześniej upieczoną. Podam jednak pełny przepis, łącznie ze sposobem przygotowania mięsa,


Pieczona karkówka:
ok. 1.5 kg karkówki
2 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
Majeranek
Słodka czerwona papryka
Pieprz
Olej



Mięso myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę. Wraz z 2-3 łyżkami oleju mieszamy sól, pieprz, majeranek, czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dokładnie smarujemy mięso z każdej strony powstałą pastą. Tak przygotowaną karkówkę chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Mięso wkładamy do specjalnego rękawa do pieczenia, tak aby w rękawie pozostało jak najwięcej powietrza. Rękaw związujemy z obu stron i wkładamy na blachę. nakłuwamy w kilku miejscach. Mięso pieczemy przez około 1.5 godziny, aż będzie miękkie.



Burgery:

Bułki przekrajamy w poprzek. Pieczoną karkówkę kroimy na średniej-grubości plasterki Cebulkę i camembert kroimy w plasterki. Na spód bułki kładziemy rukolę, następnie plasterek camembert i smarujemy łyżką sosu żurawinowego. Kładziemy plasterek pieczonej karkówki i ponownie przyozdabiamy garścią rukoli i łyżką stołową żurawiny. Całość przypieczętowujemy górną częścią bułki. Burgery wstawiamy na 4 minuty do piekarnika i gotowe.



Cukiniowy makaron:

Cukinię tniemy obieraczką w cieniuteńkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy. Smażymy na patelni do zmiękczenia się cukinii.








Akcja pleśnią pokryta czyli sery pleśniowe w natarciu!!!

1 komentarz: