Waitrose to w Anglii siec sklepow
wielobranzowych, ktora najtrafniej porownac mozna do polskiej Almy. Znajdziemy
tu wszystko od wysokiej jakosci makaronow, przez marynowane karczochy,
faszerowane migdalami oliwki po roznorodne wedliny i miesa.
Na burgery z baraniny trafilismy przy okazji organizacji
spontanicznego grila. Baranina od czasow gimnazjalnych wyjazdow do Grecji czy
Bulgarii kojarzyla mi sie zawsze z kuchnia śródziemnomorska i tutaj
musze przyznac Waitrose wyszedl
smialo naprzeciw moim kulinarnym wspomnieniom serwujac
nam prawdziwie letnia,bałkańską uczte. Ukryte w miesie kawalki ogorka, cebulki
i swiezej miety przypadna do gustu napewno wszystkim fanom wakacyjnych degustacji. W Waitrose taka paczka 2 burgerow kosztuje £3.49.
Podpowiem jednak jak latwo i szybko przygotowac podobne burgery samodzielnie.
Skladniki:
300 g mielonej baraniny
1 swiezy ogorek
1 duza cebula
swieza mieta
czosnek
maslo
ziola prowansalskie
sol
pieprz
Ogorka i cebule obieramy i kroimy w drobne kawalki. Poszatkowana cebulke wrzucamy na rozgrzane na patelni maslo i szkimy. W tym czasie drobno siekamy peczek miety. 2-3 zabki czosknu przeciskamy przez praske i dodajemy do miesa. Nastepnie z baranina laczymy pokrojonego ogorka, miete i zeszklona cebulke. Dodajemy sol, pieprz i odrobine ziol prowansalskich. Wszystko razem dokladnie mieszamy. Tak przygotowane mieso wkladamy na 30 min do lodowki, zeby calosc przeszla zapachem i posmakiem miety. Po 30 min ksztaltujemy burgery, ktore sa gotowe do wrzucenia na ruszt. Fani zoltego sera pod koniec grilowania moga polozyc plasterek na wierzch burgera. Calosc polecam podawac z lekka, letnia salatka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz