piątek, 21 września 2012

Grilowane burgery z baraniny i ogórka. Recenzja Heston from Waitrose 2 Lamb & Cucumber Burgers.



Waitrose to w Anglii siec sklepow wielobranzowych, ktora najtrafniej porownac mozna do polskiej Almy. Znajdziemy tu wszystko od wysokiej jakosci makaronow, przez marynowane karczochy, faszerowane migdalami oliwki po roznorodne wedliny i miesa. 
Na burgery z baraniny trafilismy przy okazji organizacji spontanicznego grila. Baranina od czasow gimnazjalnych wyjazdow do Grecji czy Bulgarii kojarzyla mi sie zawsze z kuchnia śródziemnomorska i tutaj musze przyznac Waitrose wyszedl smialo naprzeciw moim kulinarnym wspomnieniom serwujac nam prawdziwie letnia,bałkańską uczte. Ukryte w miesie kawalki ogorka, cebulki i swiezej miety przypadna do gustu napewno wszystkim fanom wakacyjnych degustacji. W Waitrose taka paczka 2 burgerow kosztuje £3.49. 
Podpowiem jednak jak latwo i szybko przygotowac podobne burgery samodzielnie. 



 Skladniki:
300 g mielonej baraniny
1 swiezy ogorek 
1 duza cebula
swieza mieta
czosnek
maslo
ziola prowansalskie
sol 
pieprz

Ogorka i cebule obieramy i kroimy w drobne kawalki. Poszatkowana cebulke wrzucamy na rozgrzane na patelni maslo i szkimy. W tym czasie drobno siekamy peczek miety. 2-3 zabki czosknu przeciskamy przez praske i dodajemy do miesa. Nastepnie z baranina laczymy pokrojonego ogorka, miete i zeszklona cebulke. Dodajemy sol, pieprz i odrobine ziol prowansalskich. Wszystko razem dokladnie mieszamy. Tak przygotowane mieso wkladamy na 30 min do lodowki, zeby calosc przeszla zapachem i posmakiem miety. Po 30 min ksztaltujemy burgery, ktore sa gotowe do wrzucenia na ruszt. Fani zoltego sera pod koniec grilowania moga polozyc plasterek na wierzch burgera. Calosc polecam podawac z lekka, letnia salatka. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz